اُردوی آموزشی پستخانه و تجربهای از مکاتبات سنتی
نامه ها چه میگویند؟!

نامه ها چه میگویند؟!
یادش بخیر … قدیم ها وقتی دلمون برای عزیزی یا رفیقی، یا یک یار قدیمی، تنگ میشد، وقتی می خواستیم یه خبری بدیم یا حالی بپرسیم، یه کاغذ برمیداشتیم و شروع میکردیم به نوشتن.
اول از همه سلام … امیدوارم حالتان خوب باشد ، از احوال ما هم اگر می پرسید ، ملالی نیست جز دوری شما … و می نوشتیم آنچه در دل داشتیم.
گلبرگ گلی رو هم ضمیمه میکردیم و تمبرهای رنگی را با وسواس با آب دهن کمی نم دار میکردیم. چند بار مرور می کردیم که جای فرستنده و گیرنده رو درست بنویسیم با اونکه به درسِ تو کتاب فارسیمون هم که درباره شیوه نامه نوشتن داشتیم باز شک میکردیم.
راه میفتادیم به سمت نزدیک ترین صندوق پست تو محلمون که با اون اُبُهَتش استوار ایستاده بود و منتظر بلعیدن پاکت های ما بود و بعد انتظاری شیرین شروع میشد تا نامه به دست صاحبش برسد. بعد گوش هامون رو تیز می کردیم تا صدای موتور آقای پستچی بیاد و جواب نامه را بگیریم، با هیجان نامه رو از دستش میگرفتیم، با لبخندی و دعای خیرش که انشالله خبرهای خوبی باشه.
نوشتن نامه یکی از قدیمیترین و مؤثرترین ابزارهای ارتباطی میان انسانهاست که در طول تاریخ نقش بسیار مهمی در تقویت و حفظ روابط میان فردی داشته است. در دنیای امروز، با وجود پیشرفتهای فناوری و رواج ارتباطات دیجیتال، هنوز هم نامهنگاری – چه به صورت سنتی و چه الکترونیکی – جایگاه خاصی در ایجاد و تعمیق روابط انسانی دارد.
ابراز احساسات صادقانه
نامه ها نه تنها برای ابراز عواطف، محبت و احساسات درونی است، بلکه وقتی افراد از هم دور هستند، چه به خاطر مهاجرت، سفر یا زندگی در شهرهای مختلف، نامه نگاری یکی از بهترین راهها برای حفظ ارتباط عاطفی و اجتماعی است. حتی یک نامهی کوتاه میتواند احساس دلتنگی را کاهش دهد و پیوند میان دو نفر را تقویت کند.
نامهها باعث میشود افراد بیشتر به احساسات و دیدگاههای یکدیگر توجه کنند. این فرایند میتواند به ایجاد همدلی و درک عمیقتر میان افراد منجر شود، بهویژه در روابط خانوادگی ودوستانه نوشتن نامه با زبان آرام و منطقی میتواند فضای بهتری برای توضیح دیدگاهها و حل مشکلات فراهم کند و بسیار اثر گذارند.
ایجاد خاطرات ماندگار
نامهها برخلاف گفتوگوهای شفاهی، ماندگارهستند. افراد میتوانند بعد از سالها به آنها بازگردند، خاطرات را مرور کنند و حس نزدیکی بیشتری با نویسنده تجربه کنند.
یکی از فعالیتهای آموزش پایدار در بهار ایده آشنایی هنرجویان با انواع نگارش در قالب نامه ها است.
اُردوی آموزشی پستخانه توسط آموزشگاه هنری بهار ایده، در روز ۴ اسفند ۱۴۰۳ با حضور هنرجویان کودک و نوجوان برگزار شد. این اردو فرصتی بود تا هنرجویان علاوه بر آشنایی با روند ارسال و دریافت نامهها، مهارتهای نوشتاری خود را تقویت کرده و با شیوههای نگارش درخواستهای اداری به شکل مکاتبه آشنا شوند.
هنرجویان در این بازدید با راهنمایی مربیان و تسهیلگران، مراحل مختلف فرآیند پستی از ارسال نامه تا دریافت آن را مشاهده کردند. آنها با انواع تمبرها، پاکتهای پستی، کدهای پستی و نحوه ساماندهی مرسولات آشنا شده و تجربهای ملموس از این سنت قدیمی ارتباطات انسانی کسب کردند.
یکی از بخشهای جذاب این اردو، نوشتن و ارسال نامههای شخصی توسط خود هنرجویان بود. هر یک از آنها نامهای برای فردی از دوستان یا خانواده خود نوشتند و آن را از طریق پست ارسال کردند. این فعالیت نهتنها باعث تقویت مهارتهای خواندن و نوشتن در کودکان شد، بلکه حس شوق و انتظار دریافت پاسخ را نیز در آنها زنده کرد؛ احساسی که در دنیای دیجیتال امروزی کمتر تجربه میشود.
فرایند نامه نویسی یکی از راههای مؤثر برای ایجاد تقویت وحفظ روابط انسانی است این شیوه نه تنها احساسات وافکار را به خوبی منتقل میکند بلکه با ایجاد پلهای های ارتباطی عمیق ، دررشد عاطفی واجتماعی کودکان ونوجوانان بسیار حائز اهمیت است.
از دیگر اهداف این اردو، آشنایی کودکان با اهمیت مکاتبات رسمی و شیوه صحیح نگارش درخواستهای اداری بود. در این راستا، هنرجویان با اصول نگارش نامههای رسمی، از جمله درخواستهای اداری و مکاتبات سازمانی، آشنا شدند و تمرین کردند که چگونه پیام خود را بهطور واضح و موثر منتقل کنند.

نویسنده: گروه تحقیق و پژوهش بهار ایده
آخرین اخبار و مقالات
ما کجا هستیم؟
دسته بندی سوالات متداول
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید